Duurzaam gemeentelijk patrimonium

Bij Mensen Met Mensen willen we van Herselt een gemeente maken die klaar is voor de klimaatuitdagingen. In Bergom, Blauberg, Herselt en Ramsel staan we voor de uitdaging van verouderde gebouwen die dringend aan renovatie toe zijn. Investeringen in het gemeentelijk patrimonium dringen zich dan ook op. Dat biedt op langere termijn niet alleen financiële voordelen, maar is ook sociaal, milieuvriendelijk, gezond en goed voor onze kinderen.

Met de renovatieverplichting die Vlaanderen oplegt aan nieuwe eigenaars binnen de eerste vijf jaar, staan veel inwoners voor extra financiële verplichtingen. Omdat betaalbaar wonen al zwaar onder druk staat, moet de gemeente haar inwoners maximaal ondersteunen in het vinden van subsidies en andere vormen van hulp bij hun renovatieprojecten.

Wat we al voor jullie hebben bereikt:

  • Nieuw lokaal dienstencentrum “De Kapel” in Varenwinkel: we hebben geïnvesteerd in de bouw van dit nieuwe centrum, dat een belangrijke rol speelt in de gemeenschap.
  • Aankoop van 1 hectare in de KMO-zone in Blauberg: dit terrein is aangekocht om de gemeentelijke werkhal te verhuizen.
  • Uitbouw van een energieloket: dit loket helpt inwoners om duurzaam te wonen en te renoveren, door hen naar de juiste experts te leiden zoals de HUISdokter die gratis energiescans uitvoert bij onze inwoners.

Wat we nu samen met jullie willen realiseren:

  • Masterplan patrimonium: we willen een visie uitwerken en de nodige investeringen doen om het gemeentelijke patrimonium klaar te maken voor de komende 40 jaar.
  • Circulaire opbouw gemeentelijke werkhal: de nieuwe werkhal moet een voorbeeld worden van circulair bouwen, waarbij duurzaamheid centraal staat.
  • Strategisch renovatieplan: we willen een strategisch plan voor renovatie opstellen en dit verankeren in het gemeentelijk beleid, om ervoor te zorgen dat onze gebouwen voldoen aan de eisen van de toekomst.

Groene en duurzame gemeente

Onze groene omgeving is een grote troef en die willen we koesteren. Daarnaast wonen we in een gemeente waarin landbouw prominent aanwezig is. Bij Mensen Met Mensen geloven we dat deze twee elkaar versterken in plaats van vervangen. De grootste slachtoffers van klimaatverstoringen zoals droogte of aanhoudende regen zijn vaak de boeren zelf, wiens velden onder water blijven staan en oogsten mislukken.

Wat we al voor jullie hebben bereikt:

  • Aanbieden van deelwagens: we hebben deelwagens geïntroduceerd om duurzame mobiliteit te bevorderen.
  • Uitrol van publieke oplaadpunten: er is een plan opgesteld voor de uitrol van meer èn nieuwe publieke oplaadpunten in elk deeldorp.
  • Promotie van geveltuinen: we hebben een reglement ingevoerd om de aanleg van geveltuinen te promoten en meer groen in de dorpskernen te stimuleren.
  • Ophalen van ontharde stenen: we hebben een reglement opgesteld om inwoners te ondersteunen door ontharde en uitgebroken stenen bij hen op te halen.
  • Ondersteuning van milieu-initiatieven: we hebben initiatieven ondersteund die acties ten voordele van het milieu en klimaat bevatten, zowel van inwoners als verenigingen.
  • Opmaak van een hemelwaterplan: we hebben een hemelwaterplan opgesteld om waterbeheer beter te reguleren en te zorgen voor duurzame oplossingen.

Wat we nu samen met jullie willen realiseren:

  • Opmaak van een warmtebeleidsplan.
  • Oprichting van een landbouwers- en tuinloket: dit loket zal landbouwers en tuiniers ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden en duurzaamheid bevorderen.
  • Ondersteuning van lokale landbouwers: we willen initiatieven ondersteunen die landbouwers helpen om hun producten direct aan de klant te verkopen, zoals boerenmarkten.
  • Pluktuinen en voedselbossen: we willen pluktuinen opstarten en voedselbossen promoten en ondersteunen als duurzame en gezonde manieren van landbouw.
  • Ruilbeurs voor zaden en planten: we willen een ruilbeurs opzetten voor zaden en planten, om biodiversiteit te stimuleren en gemeenschappen te versterken.
  • Duurzame oplossingen voor afvalwater: we willen in overleg met ontwikkelaars en huiseigenaars beluchte rietvelden als duurzame oplossing voor afvalwater bespreekbaar maken.
  • Ontwikkeling van stiltegebieden: we willen stiltegebieden in onze natuur ontwikkelen om rust en ontspanning te bevorderen.
  • Prikkelarme momenten op kermissen: we willen prikkelarme momenten aanbieden op kermissen, zodat ook mensen die gevoelig zijn voor prikkels kunnen genieten van deze evenementen.

Een propere gemeente

Herselt is een uitgestrekte gemeente met veel bossen, velden en kleine wegen. Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee op het gebied van sluikstorten en zwerfvuil. Sluikstorten is een maatschappelijk probleem dat streng moet worden aangepakt, aangezien de maatschappelijke kosten van zwerfvuil aanzienlijk zijn. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat afvalverwerking betaalbaar blijft voor iedereen en dat het containerpark vlot bereikbaar is.

Wat we al voor jullie hebben bereikt:

  • Inzet van ‘zwerfvuilvrijwilligers’: we hebben vrijwilligers ondersteund die helpen bij het opruimen van zwerfvuil, en hun werk gepromoot.
  • Ondersteuning van Mooimakers: we hebben de acties van Mooimakers ondersteund om sluikstorten tegen te gaan.
  • Aankoop van mobiele camera’s: deze camera’s helpen ons om sluikstorters te betrappen en boetes op te leggen.

Wat we nu samen met jullie willen realiseren:

  • Zwaardere boetes voor sluikstorters: we willen strengere boetes invoeren om het probleem van sluikstorten aan te pakken. Belangrijk is dat we de pakkans vergroten, dit kan door onder andere door het slim inzetten van camera’s.
  • Breder gebruik van sluikstortcamera’s: we onderzoeken of de sluikstortcamera’s op meer plaatsen in de gemeente kunnen worden ingezet, in plaats van alleen op aangeduide locaties.
  • Slimmer omgaan met sluikstorten op privédomein: het is onrechtvaardig dat de kosten voor het opruimen van sluikstort op privédomein momenteel bij de eigenaar liggen, terwijl zij vaak slachtoffer zijn van het probleem. We willen dit slimmer aanpakken door de verantwoordelijkheid niet bij de eigenaar te leggen, maar een oplossing te bieden waarin de overheid deze kosten op zich neemt. Zo voorkomen we dat slachtoffers hun toevlucht nemen tot het verplaatsen van afval naar openbaar domein, wat de situatie alleen maar verergert. Het is tijd voor een rechtvaardige aanpak waarbij zowel de openbare ruimte als privéterreinen beschermd worden tegen sluikstort zonder dat de slachtoffers de rekening betalen.
  • Meer vuilbakken op strategische plaatsen: we willen vuilbakken plaatsen op plekken waar veel hondeneigenaars komen en op andere drukbezochte openbare plaatsen.
  • Meer zichtbaarheid voor Mooimakers: we willen de acties van Mooimakers meer visibiliteit geven om hun prachtige werk te ondersteunen.

Sensibilisering van hondeneigenaars: we willen hondeneigenaars bewust maken van het belang om hun hond niet op openbaar of andermans privé-eigendom te laten poepen en hen aansporen om verantwoordelijkheid te nemen. Dit is niet alleen een kwestie van hygiëne, maar ook van veiligheid. Hondenpoep op weilanden waar gehooid wordt of koeien grazen kan ernstige gezondheidsrisico’s opleveren voor vee. In sommige gevallen kan het zelfs dodelijk zijn voor koeien, wat zowel ecologische als economische schade veroorzaakt. Mensen Met Mensen zet zich in voor een schonere en veiligere omgeving, zowel voor mens als dier.