Veilige en toegankelijke mobiliteit

Een vlotte en veilige mobiliteit is essentieel voor een leefbare gemeente. Bij Mensen Met Mensen zetten we ons in voor een mobiliteitsbeleid dat aansluit bij de behoeften van alle inwoners, van fietsers en voetgangers tot automobilisten en openbaarvervoergebruikers. We streven naar een veilig, efficiënt en duurzaam verkeersnetwerk, waarbij aandacht is voor zowel infrastructuur als gedragsverandering.

Veiligheid is daarbij een onmisbaar onderdeel. Het zorgen voor veilige openbare wegen is een absolute kerntaak voor een gemeente. Onze landelijke gemeente heeft om en bij de 200 km aan wegen. In de eerste plaats moet een gemeentebestuur aandacht besteden aan het onderhoud van dit wegennetwerk. Dit moet het hele jaar door in een onberispelijk staat te verkeren.

Dit hebben we al gerealiseerd:

  • Veiligheid van schoolomgevingen: Mensen Met Mensen heeft begin deze legislatuur sterk ingezet op de verkeersveiligheid rond scholen. Door de invoering van verkeersremmende maatregelen, zoals school- en fietsstraten, extra zebrapaden en stapspots, is de veiligheid van schoolgaande kinderen aanzienlijk verbeterd.
  • Verbetering van fietsinfrastructuur: we hebben op een duurzame manier de fietspaden van de Ramselsesteenweg, Wolfsdonksesteenweg, Berglaan en Westmeerbeeksesteenweg aangepakt en kwalitatief verbeterd. Hierdoor wordt fietsen in onze gemeente veiliger en aantrekkelijker voor zowel jong als oud.
  • Uitrol autodeelsysteem: we hebben onderzocht op welke manier we autodelen op een laagdrempelige manier aan onze inwoners kunnen uitrollen. Sinds eind 2023 hebben we 2 deelauto’s die door onze inwoners kunnen gebruikt worden. Rij je minder dan 11000 kilometer per jaar dan heb je een financieel voordeel door een deelauto te gebruiken.
  • Stimuleren van openbaar vervoer: sinds 1 januari 2024 krijgen de Herseltse jongeren van 12 tem 24 jaar 20% korting op een Buzzy Pazz.

Wat we nu samen met jullie willen realiseren:

  • Invoeren van een integraal mobiliteitsplan: Mensen Met Mensen zal een integraal mobiliteitsplan ontwikkelen dat rekening houdt met alle vormen van vervoer. Dit plan zal de basis vormen voor toekomstige investeringen in infrastructuur en verkeersmanagement, met als doel de mobiliteit in Herselt duurzaam en efficiënt te organiseren.
  • Aanpak van onveilige fietspaden en voetpaden langs drukke wegen: we zetten ons in voor een structurele aanpak van onveilige fietspaden en voetpaden, met bijzondere aandacht voor gevaarlijke zones zoals langs de Provinciebaan. Dit fietspad ligt direct naast de gewestweg, zonder afscheiding van het rijvak, waar vaak te hard wordt gereden en veel verkeersovertredingen plaatsvinden. Bovendien wordt het fietspad aan de kant overwoekerd door gras en blijft regenwater staan, wat de helft van het fietspad ontoegankelijk maakt. Wij willen deze situatie structureel aanpakken door op korte termijn het fietspad beter te onderhouden en waterafvoer te verbeteren. Op lange termijn moet er een veilige scheiding tussen fietsers en auto’s komen. Hiermee creëren we een veilige en aangename omgeving voor alle weggebruikers, zowel voor fietsers als voetgangers.
  • Stimuleren van autodelen: we willen autodelen blijven stimuleren door het aanbieden van kortingen op deelauto-initiatieven en de uitrol van deelautosystemen naar alle deeldorpen.
  • Onderzoeken deelfietsensysteem: we willen onderzoeken op welke manier we deelfietsen of een systeem van fietsverhuur kunnen uitrollen (zie ook thema: toerisme).
  • Stimuleren van openbaar vervoer: we willen het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren door het verbeteren van de bereikbaarheid en zichtbaarheid van bushaltes en Hoppinpunten. Een uitbreiding van extra kortingen op een abonnement voor andere leeftijdsgroepen dan enkel de jongeren moet verder onderzocht worden.

Uitbreiding van veilige schoolroutes: om de veiligheid van kinderen verder te verhogen, zullen we het aantal veilige schoolroutes uitbreiden en ervoor zorgen dat deze routes goed verlicht en overzichtelijk zijn. Samen met ouders en scholen zullen we verkeerseducatieprogramma’s opzetten om kinderen beter voor te bereiden op deelname aan het verkeer. We zullen gratis verkeerslichtjes uitdelen aan de kinderen om hun zichtbaarheid tijdens de donkere dagen te vergrootten.

  • Aanleg van voetpad langs fietspad van Bergom naar de Grote Nete: we willen naast het bestaande fietspad ook een voetpad aanleggen van Bergom, beginnend bij de kerk, tot aan de brug van de Grote Nete. Dit traject wordt dagelijks gebruikt door honderden fietsers, waaronder veel schoolgaande jongeren en bezoekers van de markt in Westerlo. Het aanleggen van een voetpad zou het comfort en de veiligheid voor wandelaars aanzienlijk verbeteren en fietsers meer ruimte geven op het fietspad.
  • Verbetering van verlichting langs fietspad Westerlosesteenweg richting Westerlo: de veiligheid van schoolgaande jongeren tijdens donkere winterdagen is van groot belang. Momenteel is een deel van het fietspad, vanaf de kruising van de Berglaan met de Westerlosesteenweg tot in Westerlo, onderbelicht. Dit maakt het pad gevaarlijk voor fietsers, vooral in de vroege ochtend of avond. We willen onderzoeken of er extra verlichting kan worden geplaatst langs de zijbaan richting Westerlo, vooral vanaf de Diestsebaan, om de veiligheid van fietsers te vergroten.