Verantwoord en duurzaam financieel beleid
Een gezond financieel beleid is de hoeksteen van een stabiele en duurzame gemeente. Bij Mensen Met Mensen zetten we ons in voor een transparant, verantwoord en toekomstgericht financieel beheer, waarbij we zorgen voor een gezonde balans tussen inkomsten en uitgaven. Ons doel is om Herselt financieel gezond te houden, zodat we kunnen blijven investeren in de diensten en voorzieningen die onze inwoners nodig hebben, zonder de belastingdruk te verhogen.
Dit hebben we al gerealiseerd:
- “Goede huisvader”-beheer: Mensen Met Mensen heeft een verantwoorde begrotingsvoering gehanteerd, waarbij we zorgvuldig hebben gekeken naar kostenbeheersing en efficiëntieverbetering binnen de gemeentelijke diensten. Dit heeft geresulteerd in een stabiele financiële situatie met ruimte voor noodzakelijke investeringen en een verlaging van de aanvullende personenbelasting van 7.7% in 2019 naar 7.3% in 2024. Daarnaast zijn de opcentiemen niet gestegen.
- Duurzaam investeringsbeleid: we zetten in op een duurzaam investeringsbeleid. Projecten die bijdragen aan de lange termijnontwikkeling van Herselt kregen prioriteit. Dit omvat onder andere investeringen in infrastructuur zoals de jeugdlokalen in Blauberg, het jeugdhuis De Choke, lokaaldienstencentrum De Kapel in Varenwinkel, kinderopvang De Dabberkes in Ramsel, verledding van het patrimonium, toekomstige herhuisvesting van de gemeentelijke werkhal door aankoop KMO-gronden in Blauberg en uitrol van renteloze leningen voor sport, jeugd en socio-culturele verenigingen.
- Transparante communicatie over financiën: om de betrokkenheid van onze inwoners te vergroten, hebben we gezorgd voor transparante communicatie over gemeentelijke financiën. Via een jaarverslag in het gemeentelijk infoblad Herselt Leeft werden de inwoners geïnformeerd over de besteding van gemeentelijke middelen en de financiële stand van zaken.
Wat we nu samen met jullie willen realiseren:
- Duurzame investeringen: Mensen Met Mensen zal een meerjarenplan opstellen voor investeringen, waarbij we ons richten op projecten die een blijvende positieve impact hebben op de gemeente, zoals energie-efficiënte gebouwen en blauwgroene infrastructuur. De nieuwe gemeentelijke werkhal zal een voorbeeld voor circulair bouwen worden.
- Invoering van burgerbudgetten: om de betrokkenheid van inwoners bij het financieel beleid te vergroten, willen we een burgerbegroting invoeren. Dit houdt in dat inwoners directe invloed krijgen op een deel van de gemeentelijke uitgaven, door middel van voorstellen en stemprocedures voor specifieke projecten.
- Efficiëntieverbetering in dienstverlening: we blijven zoeken naar manieren om de efficiëntie en effectiviteit van de gemeentelijke diensten te verbeteren, zodat we met dezelfde middelen meer kunnen bereiken. Dit omvat het stroomlijnen van administratieve processen en het inzetten van technologie om de dienstverlening te optimaliseren.