Bij Mensen Met Mensen koesteren we het belang van een levendig cultureel aanbod en de noodzaak om ons erfgoed te bewaren. We zetten ons in om deze aspecten van het gemeenschapsleven te versterken, omdat we geloven dat ze bijdragen aan het welzijn van onze inwoners en het bevorderen van onderlinge verbondenheid. Een bruisend verenigingsleven is essentieel voor een warme, actieve en sterke gemeente.

Cultuurparticipatie

Mensen Met Mensen heeft een hart voor cultuur. In overleg met de socio-culturele verenigingen in onze gemeente willen we cultuur dichter bij de inwoners van Herselt brengen. Cultuur is van iedereen en moet voor iedereen toegankelijk zijn. Een gevarieerde mix van het aanbod, betaalbaarheid en verbinding tussen mensen creëren, vormen voor ons de pijlers van het lokale cultuurbeleid.

Wat we al voor jullie hebben bereikt:

  • Uitbreiding en versterking van culturele evenementen: we hebben de organisatie van culturele evenementen ondersteund en uitgebreid, met initiatieven zoals Herselt Feest, CC de Kerken, het amateurkunstenfestival, de verwendagen in de bib, en diverse lezingen.
  • Bovenlokale ondersteuning voor verenigingen: door de toetreding tot de cultuurregio De Merode kunnen onze verenigingen gebruik maken van bovenlokale subsidies, wat onder andere ten goede is gekomen aan projecten zoals st.ART en de Ramsel Art Meeting.
  • Betaalbaarheid van cultuur: de Vrijetijdspas fungeerde als participatie-instrument voor kansarmen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod van de gemeente.
  • Invoering van de UiTPAS: deze kaart combineert een voordelen- en spaarkaart voor vrijetijdsactiviteiten en maakt deelname aan activiteiten betaalbaar voor kansarmen.

Wat we nu samen met jullie willen realiseren:

  • Ontwikkeling van een strategisch cultuurplan: We willen een nieuw cultuurplan ontwikkelen dat de basis vormt voor het toekomstige cultuurbeleid van Herselt. Dit plan wordt opgesteld in samenwerking met lokale culturele verenigingen, kunstenaars en inwoners, met als doel een breed en toegankelijk cultureel aanbod te garanderen.
  • Versterking van de cultuurraad: de cultuur(advies)raad krijgt een belangrijke rol, niet alleen als adviesorgaan, maar ook als brug tussen de gemeente en de culturele sector, zodat beleid en uitvoering naadloos op elkaar aansluiten. Dit sluit perfect aan bij onze visie op meer en sterkere participatie van onze inwoners en verenigingen.
  • Cultuur op verplaatsing: we streven ernaar cultuur zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden aan onze inwoners. We willen “cultuur op verplaatsing” introduceren, waarbij inwoners op culturele daguitstap kunnen gaan naar andere gemeenten, gecombineerd met bijvoorbeeld een concert of theatervoorstelling.
  • Ondersteuning creatief talent en jonge muzikanten: we willen meer aandacht besteden aan lokaal creatief talent en jonge muzikanten. We geloven dat Herselt een broedplaats kan zijn voor nieuwe artistieke initiatieven en muzikale ontwikkeling. De ruimte en mogelijkheden bieden aan muzikanten om hun talenten te ontwikkelen en hun muziek te delen met de gemeenschap, is een belangrijke start voor hen. Daarnaast willen we een rubriek in Herselt Leeft introduceren, waar artiesten en jonge muzikanten zichzelf, hun werk en/of hun band kunnen voorstellen aan het bredere publiek. Op deze manier krijgt creatief talent de erkenning die het verdient bieden we onze jongeren de kans om zich op een positieve manier te ontwikkelen en presenteren.

Erfgoed: trots op onze geschiedenis

We mogen trots zijn op het erfgoed in onze gemeente. Het roerend, onroerend en cultureel erfgoed is een deel van onze geschiedenis en verdient het om gekoesterd, herinnerd en (her)opgewaardeerd te worden waar nodig. De erfgoedkringen zijn een belangrijke partner in het erfgoedbeleid. Samen met hen en de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst van De Merode beschikt de gemeente over de nodige expertise om een voorbeeldgemeente te worden op het vlak van erfgoedbeheer.

Wat we al voor jullie hebben bereikt:

  • Opwaardering van lokaal erfgoed: we hebben de restauratie van de Strokapel afgerond en de restauratie van een uniek stuk industrieel erfgoed, namelijk het Trammeke in Bergom, opgestart.
  • Uitwerking van het kerkenbeleidsplan: dit plan is opgesteld en gefinaliseerd om het gebruik van kerkelijke gebouwen te optimaliseren.
  • Archivering van kerkelijke inventarissen: de inventarissen van de kerken in Herselt en Ramsel zijn zorgvuldig gearchiveerd.
  • Ontwikkeling van erfgoedwandelingen: er werden erfgoedwandelingen uitgerold in Herselt, Ramsel en Bergom. Onze deelname aan de erfgoeddagen en de Nacht van de Geschiedenis is meer dan gewaardeerd.

Wat we nu samen met jullie willen realiseren:

  • Herbestemming van de pastorie in Ramsel: we willen het herbestemmingsonderzoek van de pastorie integreren in het masterplan voor Ramsel.
  • Actualisatie van het kerkenbeleidsplan: we zullen het plan updaten en een masterplan uitwerken voor ons kerkelijke erfgoed, dat voor dezelfde duurzame uitdagingen staat als het gemeentelijk patrimonium.
  • Inventarisatie van modernistisch erfgoed: we willen een inventarisatie maken van alle modernistische gebouwen en beeldbepalende dorpsgezichten.
  • Opwaardering van landschappelijk en bomig erfgoed: het behoud en de opwaardering van ons groene erfgoed staat hoog op de agenda.
  • Onroerenderfgoedgemeente: we willen samen met de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst van De Merode onderzoeken wat het zou betekenen om een onroerenderfgoedgemeente te worden, zodat we een eigen beleid uitbouwen voor het aanwezige onroerend erfgoed op ons grondgebied.

Een toegankelijke bibliotheek

We willen van onze bibliotheek een echte ontmoetingsplaats maken voor jong en oud. Een bib is meer dan een stoffige ruimte vol boeken. Het is een plaats voor ontmoeting, cultuurparticipatie, vorming, studie, rust en ontspanning. Iedereen moet zich er welkom voelen.

Wat we al voor jullie hebben bereikt:

  • Open+: de bibliotheek is ook toegankelijk na de openingsuren, zodat iedereen op elk moment kan genieten van de faciliteiten.
  • Bib aan huis: we hebben een service geïntroduceerd waarbij boeken aan huis worden afgeleverd, wat vooral ouderen en mindervaliden ten goede komt.
  • Verduurzaming van boeken: we hebben verduurzaming doorgevoerd door geen plastificatie meer te gebruiken voor hardcovers.
  • Digitale vaardigheden en programmeren: via het Digidokter-initiatief en de opstart van Coderdojo leren we inwoners digitale vaardigheden en programmeren.
  • Uitbouw van Klikpunt en Taalpunt: we hebben deze punten uitgebreid om digitale inclusie en taalvaardigheid te bevorderen.
  • Plantenruilbib: een ruilplaats voor planten en stekjes is opgezet in de bibliotheek.

Wat we nu samen met jullie willen realiseren:

  • Investering in bibliotheekinfrastructuur: we willen van de bibliotheek een nog warmere en gezellige plaats maken. De bibliotheek zal een voortrekkersrol spelen in duurzaamheid door over te schakelen op energiebesparende maatregelen, zoals LED-verlichting en het gebruik van gerecyclede materialen voor nieuwe inrichting. Dit sluit aan bij de bredere duurzaamheidsdoelen die Mensen Met Mensen voor Herselt heeft gesteld.
  • Nieuwe ontmoetingsruimte: we ijveren ervoor om bijvoorbeeld zaal Hessel mee te integreren in de bibliotheek als een nieuwe ruimte die inspireert tot ontmoeten, creatie, leren en participatie.
  • Samenlezen en voorlezen: we willen samen met de cultuurregio, vrijwilligers en verenigingen onderzoeken hoe we het plezier van voorlezen en samenlezen kunnen verspreiden in alle deeldorpen.
  • Oprichting van een digitaal leercentrum: we willen een digitaal leercentrum oprichten waar inwoners van alle leeftijden cursussen kunnen volgen over digitale vaardigheden, zoals internetgebruik, online veiligheid en het gebruik van verschillende softwaretoepassingen. Deze cursussen zullen worden afgestemd op verschillende niveaus, van beginners tot gevorderden.
  • Workshops voor kinderen en jongeren: naast Coderdojo zullen we extra workshops in coderen, robotica en andere technologieën aanbieden om jong talent te stimuleren en hen de vaardigheden te geven die ze nodig hebben voor de 21e eeuw.
  • Speciale sectie voor lokale auteurs: we willen een sectie inrichten voor lokale auteurs en publicaties die de cultuur en geschiedenis van Herselt weerspiegelen, om de verbondenheid met onze gemeenschap te versterken.
  • Uitleendienst voor duurzame producten: we willen onderzoeken hoe we een uitleendienst kunnen organiseren voor duurzame producten zoals energiemeters, gereedschap en fietsgereedschap, zodat inwoners op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met duurzame oplossingen voor hun huishouden.

Verenigingsleven: het hart van onze gemeenschap

Een sterk verenigingsleven vormt de ruggengraat van een hechte gemeenschap. Verenigingen zijn plaatsen waar mensen samenkomen, hun passies delen en zich inzetten voor gemeenschappelijke doelen. Of het nu gaat om sport, cultuur, jeugd, of andere vormen van sociale betrokkenheid, verenigingen spelen een cruciale rol in het creëren van sociale cohesie en het bevorderen van het welzijn van onze inwoners.

Bij Mensen Met Mensen erkennen we het belang van deze verenigingen en willen we ervoor zorgen dat ze de steun krijgen die ze verdienen. We geloven dat het versterken van het verenigingsleven direct bijdraagt aan de kwaliteit van leven in Herselt. Daarom zetten we ons in voor een beleid dat deze verenigingen actief ondersteunt en stimuleert zodat ze kunnen blijven bloeien en groeien.

Wat we al voor jullie hebben bereikt:

  • Ondersteuning van verenigingen via de Merode: door de toetreding tot de cultuurregio De Merode hebben onze verenigingen toegang gekregen tot bovenlokale cultuursubsidies. Ook onze erfgoedverenigingen en kerkfabrieken en parochies hebben steun gekregen voor het archiveren van hun kerkelijke inventaris.
  • Organisatie van verenigingenmarkt: we hebben de organisatie van evenementen zoals 10 jaar de Mixx en de verenigingenmarkt tijdens Herselt Beweegt, waar verenigingen een platform krijgen om zichzelf te presenteren en de gemeenschap te versterken.
  • Organisatie van het Kunstenfestival: we hebben met succes het Kunstenfestival geherlanceerd, een uniek evenement waar lokale kunstenaars de kans krijgen om hun werk te presenteren aan een breed publiek. Dit festival biedt een platform voor creativiteit en culturele uitwisseling en heeft bijgedragen aan het versterken van de artistieke gemeenschap in Herselt.
  • Verduurzaming en vergroening: we hebben een reglement ingevoerd waaraan ook verenigingen kunnen deelnemen om hun omgeving te vergroenen en bij te dragen aan een aantrekkelijke en groene omgeving.
  • Invoering van de UiTPAS: met de UiTPAS hebben we een voordelen- en spaarkaart geïntroduceerd voor vrijetijdsactiviteiten, waarmee we deelname aan activiteiten niet alleen toegankelijker maken, maar ook verenigingen ondersteunen in hun activiteitenaanbod.
  • Coronasubsidies: deze zijn integraal naar de verenigingen doorgestort.
  • Uitbouw van een evenementenloket: we hebben een centraal evenementenloket ontwikkeld, dat het voor verenigingen en inwoners eenvoudiger maakt om evenementen te organiseren. Via dit online loket kunnen aanvragen snel en efficiënt worden ingediend en behandeld, waardoor de administratieve last wordt verminderd en er meer tijd overblijft voor de creatieve en organisatorische aspecten van het evenement.

Wat we nu samen met jullie willen realiseren:

  • Versterking van de ondersteuning voor verenigingen: we willen de ondersteuning voor verenigingen verder versterken door meer financiële middelen beschikbaar te stellen en administratieve processen te vereenvoudigen, zodat verenigingen zich volledig kunnen richten op hun kernactiviteiten.
  • Ontwikkeling van een verenigingsloket: we streven ernaar een verenigingsloket te ontwikkelen, waar verenigingen terecht kunnen voor advies, subsidies en ondersteuning bij hun projecten. Dit loket zal fungeren als centraal aanspreekpunt voor al hun vragen en behoeften.
  • Bevordering van jeugdparticipatie in verenigingen: we zullen speciale programma’s opzetten om jongeren te betrekken bij het verenigingsleven, zodat zij al op jonge leeftijd de voordelen van sociale betrokkenheid leren kennen en een actieve rol kunnen spelen in hun gemeenschap.
  • Aandacht voor diversiteit en toegankelijkheid: we zullen erop toezien dat verenigingen en hun activiteiten toegankelijk zijn voor alle inwoners, ongeacht leeftijd, achtergrond of fysieke capaciteiten, door hen te ondersteunen bij het aanpassen van hun faciliteiten en activiteiten zodat iedereen kan meedoen met hun activiteiten en niemand wordt uitgesloten.