Gelijkekansenbeleid
Een sterke en warme gemeenschap is gebouwd op een fundament van solidariteit. Inclusie en toegankelijkheid vormen de kern van een zorgzame samenleving. Bij Mensen Met Mensen streven we ernaar om een gemeente te creëren waarin iedereen, ongeacht zijn of haar fysieke mogelijkheden, achtergrond of leeftijd, actief kan deelnemen aan het sociale leven. We geloven dat het creëren van een toegankelijke omgeving de basis is voor gelijke kansen en een inclusieve gemeenschap. Ons sociaal beleid is gericht op het ondersteunen van kwetsbare groepen, het bevorderen van gelijke kansen en het creëren van een omgeving waarin iedereen zich thuis en ondersteund voelt.
Wat we al voor jullie hebben bereikt:
- Armoedebestrijding en gelijke kansen: in een solidaire samenleving zorgen we voor gelijke kansen, zodat ook kinderen uit kwetsbare gezinnen kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten. Met de Vrije Tijdspas en de participatietoelage voor cultuur werd hier al een krachtig instrument voor ontwikkeld. Dankzij de introductie van de UiTPAS wordt de gemeentelijke bijdrage verder vergroot en werken we samen met onze verenigingen aan een inclusief vrijetijdsaanbod.
- Verlagen van drempels voor zorgtoegang: in 2024 hebben we de premie voor zorgbehoevende kinderen geautomatiseerd, zodat iedereen die recht heeft op deze premie deze automatisch ontvangt.
- Uitbouw van vrijwilligersbeleid: we hebben een duidelijke visie op het vrijwilligersbeleid uitgewerkt, onder leiding van een vrijwilligerscoördinator. Dit kader versterkt het aansturen en ondersteunen van al onze vrijwilligers en bevat een waarderingsbeleid dat hen de erkenning geeft die ze verdienen.
Wat we nu samen met jullie willen realiseren:
- Gelijke kansen als speerpunt: we blijven ons richten op het creëren van gelijke kansen in ons sociaal beleid. We zullen ervoor zorgen dat alle beleid en initiatieven worden ontwikkeld met aandacht voor diversiteit en toegankelijkheid, zodat iedereen in Herselt de mogelijkheid heeft om deel te nemen aan het sociale leven. Ons doel is dat niemand wordt buitengesloten en dat iedereen kan meedoen, ongeacht achtergrond of omstandigheden.
- Verbetering van toegankelijkheid: we willen ervoor zorgen dat publieke ruimtes en gebouwen zo worden ingericht en aangepast dat ze voor iedereen gemakkelijk te gebruiken zijn. Dit geldt ook voor voet- en fietspaden, zodat iedereen zich veilig en zelfstandig door onze gemeente kan verplaatsen. Ons doel is om fysieke drempels weg te nemen en ervoor te zorgen dat iedereen zonder belemmeringen gebruik kan maken van de openbare ruimte.
- Inclusie als speerpunt: Inclusie zal een speerpunt blijven in ons sociaal beleid. We zullen ervoor zorgen dat alle beleid en initiatieven worden ontwikkeld met inachtneming van diversiteit en toegankelijkheid, zodat iedereen in Herselt gelijke kansen krijgt om te participeren in het sociale leven.
- Innovatie in sociale ondersteuning: we willen experimenteren met nieuwe vormen van sociale ondersteuning, zoals buurtbudgetten waarmee inwoners zelf projecten kunnen initiëren die bijdragen aan hun welzijn en een verbetering van hun leefomgeving.
- Gebruik van data-analyse: we zullen inzetten op innovatie binnen het sociaal beleid door het gebruik van data-analyse om beter inzicht te krijgen in de noden van de gemeenschap en daarop in te spelen, zodat ons beleid nog effectiever en doelgerichter kan worden uitgevoerd.
Welzijn en ouderenzorg
Ouderen vormen een belangrijk onderdeel van onze gemeenschap, en bij Mensen Met Mensen streven we ernaar om hen te ondersteunen zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig en waardig kunnen leven. Onze benadering van welzijn en ouderenzorg is gericht op het bieden van de nodige ondersteuning en diensten, waarbij we een sterke focus leggen op buurtgerichte zorg en het voorkomen van eenzaamheid. We zetten ons in voor een beleid dat niemand achterlaat en dat actief bijdraagt aan het welzijn van alle inwoners van Herselt.
Wat we al voor jullie hebben bereikt:
- Bevordering van geestelijke gezondheid: we hebben ingezet op de bevordering van geestelijke gezondheid door het aanbieden van laagdrempelige eerstelijnstoegang tot psychologische hulp, waardoor inwoners sneller en gemakkelijker de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.
- Buurtgerichte zorg: door sterkere contacten met zorgprofessionals is er een sterke stijging in het aantal mantelzorgpremies. Via het netwerk van Zorgzaam Bergom en Zorgzaam Herselt worden in heel de gemeente huisbezoeken bij 80+ers gedaan, waarmee onze zorgvrijwilligers een babbel slaan en vereenzaming bestrijden.
- Ouderenzorg en zelfstandigheid: we vinden het belangrijk dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Daarom hebben we ingezet op verschillende vormen van dienstverlening, zoals gezinszorg, thuiszorg, klusjesdiensten, poetshulp, pedicures, de Rolmobiel, warme maaltijden, en de Minder Mobielen Centrale, die hieraan bijdragen.
Wat we nu samen met jullie willen realiseren:
- Ouderenbeleid met focus op zelfstandigheid: we zullen ons blijven inzetten voor het ondersteunen van ouderen die zelfstandig thuis willen blijven wonen. Dit betekent een verdere uitbreiding van thuiszorgdiensten, maar ook het aanbieden van innovatieve oplossingen zoals slimme technologieën die ouderen helpen om zelfstandig te blijven.
- Versterking van buurtgerichte zorg: we willen buurtgerichte zorg verder versterken door het netwerk van zorgvrijwilligers uit te breiden. Dit helpt om eenzaamheid tegen te gaan en zorgt ervoor dat ouderen zich ondersteund voelen in hun eigen omgeving.
- Gezamenlijke ontmoetingsruimtes: we willen ontmoetingsruimtes creëren waar ouderen samen kunnen komen voor activiteiten, ontspanning en sociale interactie. Dit draagt niet alleen bij aan hun welzijn, maar versterkt ook het gemeenschapsgevoel.
- Verbinding met andere beleidsdomeinen: we zullen welzijn en ouderenzorg nauw verbinden met andere beleidsdomeinen zoals sport, cultuur en vrije tijd. Dit zorgt ervoor dat ouderen niet alleen toegang hebben tot de nodige zorg, maar ook volop kunnen deelnemen aan het sociale leven in Herselt.