Toekomstgerichte gemeente

In een snel veranderende wereld is innovatie de sleutel tot vooruitgang. Bij Mensen Met Mensen erkennen we dat technologie en innovatie cruciaal zijn om onze gemeente klaar te stomen voor de toekomst. Door slimme technologieën en innovatieve oplossingen te omarmen, willen we de levenskwaliteit van onze inwoners verbeteren, de efficiëntie van onze diensten verhogen, en duurzaamheid bevorderen.

In de context van de snelle technologische vooruitgang en de nadruk op innovatie, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kwetsbaarheid van bepaalde bevolkingsgroepen, met name ouderen en mensen die minder digitaal vaardig zijn, de zogenaamde digibeten. Hoewel technologie en innovatie aanzienlijke voordelen kunnen bieden, bestaat het risico dat deze groepen achterblijven of uitgesloten raken van essentiële diensten en informatie. Dit willen we absoluut vermijden! We willen van Herselt een slimme en toekomstgerichte gemeente maken, maar wel eentje waar technologie en innovatie ten dienste staan van de gemeenschap en er niemand wordt uitgesloten.

Dit hebben we al gerealiseerd:

  • Digitalisering van gemeentelijke diensten: Mensen Met Mensen heeft ingezet op de digitalisering van gemeentelijke diensten, waardoor inwoners nu gebruik kunnen maken van een e-loket voor tal van aanvragen en diensten. Dit heeft niet alleen de toegankelijkheid verbeterd, maar ook de administratieve processen efficiënter gemaakt.
  • Uitrol van slimme straatverlichting: we zijn volop bezig met de verledding van de straatverlichting in de gemeente. Deze verlichting past zich aan op basis van de aanwezigheid van voetgangers of voertuigen, wat leidt tot energiebesparing en verhoogde veiligheid.
  • Verbetering en verhoging digitale veiligheid: onze gemeente werd een tijdje terug jammer genoeg slachtoffer van een cyberaanval. Sindsdien is er een 2-traps verificatie voor het gemeentepersoneel en een versterkte uitrol van de beveiliging van de gemeentelijke website en technologie uitgerold. We vinden het cruciaal dat we de persoonlijke gegevens van onze inwoners goed beschermen zodat cybercriminelen hier niet mee gaan lopen.

Wat we nu samen met jullie willen realiseren:

  • Investering in digitale vaardigheden: we zullen programma’s ontwikkelen die gericht zijn op het verbeteren van digitale vaardigheden onder inwoners van alle leeftijden. Dit omvat workshops en cursussen in samenwerking met de bibliotheek, gericht op zaken als het gebruik van apps, mail, e-loket, online veiligheid en het gebruik van nieuwe technologieën.
  • Gebruiksvriendelijke technologie: bij het gebruik van nieuwe technologie moet rekening worden gehouden met de gebruiksvriendelijkheid voor alle bevolkingsgroepen. Dit betekent eenvoudige interfaces, duidelijke instructies en een ondersteuning op alle mogelijke manieren.
  • Toegankelijkheid van de loketdiensten: onze gemeentelijke diensten moeten toegankelijk blijven via zowel digitale als traditionele kanalen. Het aanbieden van persoonlijke hulp via telefoon of fysiek loket moet een blijvend alternatief zijn voor digitale interacties.

Ontwikkeling van een Smart City-strategie: we willen gebruik maken van data en slimme technologieën om gemeentelijke diensten te optimaliseren, verkeersstromen te beheren en duurzaamheid te bevorderen. Dit omvat het gebruik van data-analyse om inzicht te krijgen in het functioneren van onze gemeente.