Bij Mensen Met Mensen willen we van Herselt een gemeente maken waar het aangenaam om leven en wonen is. Voor elke leeftijd moet er plaats zijn in Herselt:
- De pasgeborene die hier onbezorgd kan opgroeien en leren.
- De tiener die zichzelf en zijn talenten kan ontwikkelen.
- De twintiger omdat het betaalbaar en bereikbaar is.
- De dertiger omdat het de ideale plek is om aan een gezin te beginnen.
- De veertiger omdat hij tot rust kan komen na zijn werk en alles aanwezig is voor zijn opgroeiende kinderen.
- De vijftiger omdat hij graag actief blijft.
- De zestiger omdat hij wil genieten van zijn pensioen.
- De zeventiger omdat hij een warme gemeenschap met een rijk verenigingsleven terugvindt.
- De tachtigplusser omdat hij thuis kan blijven wonen.
Herselt is een landelijke en uitgestrekte gemeente. Met 45% van onze inwoners die buiten een (dorps)kern wonen, hebben we een unieke mix van natuur en landbouwgrond die ruimte biedt voor ontspanning en rust. Deze balans tussen natuurbehoud en landbouw moet worden gekoesterd en geharmoniseerd. Het is dan ook logisch dat een planning rond ruimtelijke ordening in harmonie met de omgeving en met zin voor realisme moet gebeuren. Net zoals voor de andere beleidsdomeinen staat overleg met de burgers van Herselt centraal. De mensen hebben recht op grondige en brede informatie, zeker wanneer het om dossiers gaat die hen rechtstreeks raken.
Aantrekkelijke dorpscentra en voorzieningen
Elke deeldorp heeft zijn eigen karakter en dat moet behouden en versterkt worden. Bij de beoordeling van (grote) bouwprojecten willen we deze eigenheid respecteren. Het huidige RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) laat veel ruimte voor ontwikkelaars om in de hoogte te bouwen en we moeten hier streng op toekijken. Een heldere visie voor dorpse architectuur op maat is nodig. Aantrekkelijke dorpscentra met voldoende voorzieningen in de (deel)dorpskern en waar mensen tot rust kunnen komen, vinden we ontzettend belangrijk.
Dit hebben we al gerealiseerd:
- Investeringen in de deeldorpen: we hebben altijd oog gehad voor de specifieke noden en wensen van onze deeldorpen. Door te investeren in de infrastructuur en voorzieningen in elk dorp, zorgen we ervoor dat alle inwoners kunnen profiteren van een leefbare en aantrekkelijke omgeving. Hier zijn enkele van de belangrijkste verwezenlijkingen in de afgelopen legislatuur:
- Varenwinkel: lokaal dienstencentrum en nieuwe kinderopvangfaciliteiten.
- Blauberg: nieuwe jeugdlokalen en uitbouw kindvriendelijk sportpark.
- Bergom: afwerken recreatief sportpark met technisch fietsparcours, aankoop van het Zustershuis, initiatief Zorgzaam Bergom en de restauratie van het industrieel erfgoed ‘Het Trammeke’.
- Ramsel: aanleg van een technisch mountainbikeparcours en restauratie van de Strokapel.
- Herselt: bouw van jeugdhuis De Choke, skatepark, uitbreiding van de tennishal en modernisering van de inkom van het gemeentehuis.
- We hebben masterplannen opgesteld voor de begraafplaatsen in Bergom, Blauberg en Herselt. Er zijn al budgetten voorzien om deze plaatsen om te vormen tot groene, rustgevende oases van bezinning.
- Het masterplan van Ramsel bevat een visie om het dorpscentrum aantrekkelijker te maken voor inwoners, verenigingen en handelaars, met de nodige aandacht voor de trage weggebruiker.
Wat we nu samen met jullie willen realiseren:
- We willen de dorpskernen vergroenen en verharde oppervlakken ontharden, uiteraard met voldoende ruimte voor evenementen en parkeren.
- We gaan rustplekken met zitbanken en picknicktafels creëren om de dorpscentra nog uitnodigender te maken.
- We zullen duurzame projecten zoals ruilverkavelingen ondersteunen om de landbouwgrond en natuur in harmonie te laten bestaan.
- We willen voor elk dorpscentrum een visie ontwikkelen, met behoud van de eigenheid van elk dorp.
- We zullen erop toezien dat architectuur bij nieuwe projecten dorps aanvoelt en niet (groot)stedelijk.
- Woonontwikkelingen moeten zelf voorzien in voldoende parkeerplaatsen voor hun bewoners op hun eigen terrein, om de druk op openbare parkeerplaatsen te verminderen.
- We ondersteunen initiatieven die leven in de dorpscentra brengen, zoals kleinere buurtwinkels, lokale horeca, onthaalmoeders en activiteiten van verenigingen.
Sociale woningen
Wonen in Herselt moet betaalbaar blijven en daarom is het belangrijk dat we ons sociaal bindend objectief halen. Daarvoor zijn extra sociale woningen nodig. Sociale huurders zijn vaak sociaal kwetsbare mensen en vatbaar voor vervoersarmoede. Aangezien niet elk deeldorp frequent bediend wordt door openbaar vervoer, is een gelijke verdeling van sociale huurwoningen over alle deeldorpen voor ons niet wenselijk zonder extra investeringen in openbaar vervoer vanuit Vlaanderen. We willen ook zorgen dat (ver)bouwen in Herselt betaalbaar blijft, zodat ook minder begoede (jonge en oude) mensen hier kunnen wonen.
Wat we nu samen met jullie willen realiseren:
- We ijveren voor meer sociale koopwoningen en willen een juiste balans tussen huur- en koopwoningen creëren. Ons doel is het ontwikkelen van leefbare, aangename en veilige buurten, waar iedereen zich thuis voelt en een gezonde woonomgeving gegarandeerd is.
- Ontwikkelaars van grote woonprojecten moeten een bepaald percentage betaalbare woningen voorzien.
- We willen ervoor zorgen dat de sociale woonmaatschappij zo min mogelijk sociale woningen leeg heeft staan vanwege renovatiewerken, om de druk op de woningmarkt te verlichten.
Wonen in recreatiezone
Mensen Met Mensen streeft naar een menselijke aanpak. Zolang het probleem van betaalbare woningen niet is opgelost, mogen we geen heksenjacht openen op mensen die permanent wonen in een weekendverblijf. Zij hebben wettelijke rechten die gerespecteerd moeten worden. We willen wel de instroom van nieuwe permanente bewoners in recreatiegebied beperken, binnen de wettelijke mogelijkheden. Ons handhavingsbeleid, dat gebaseerd is op communicatie en dialoog met onze inwoners, blijft hierbij essentieel.